KRO-NCRV ‘De verwondering’: ds. Alexander Noordijk

KRO-NCRV ‘De verwondering’: ds. Alexander Noordijk

In het KRO-NCRV-programma De Verwondering ontvangt Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden. Zij neemt haar gasten mee de stilte van de zondag in om met hen, weg van de waan van de dag, toevlucht te zoeken bij inspirerende woorden en met hen te praten over hun inspiratie en alledaagse spiritualiteit.  In de aflevering van 11 april sprak zij met predikant Alexander Noordijk. 

Alexander Noordijk heeft al zijn hele leven te maken met agressie en tegenslag. Als theologiestudent werd hem verteld dat hij een carrière als predikant wel kon vergeten vanwege zijn homoseksualiteit. Hij onderging daarom meerdere keren conversietherapie en gebedsgezing. Het waren traumatische ervaringen waardoor hij halsoverkop is gestopt met zijn opleiding.

Noordijk liet de kerk jarenlang links liggen. Toen hij later werkzaam was als steward, zette een bijzondere ontmoeting met een gezagvoerder hem aan het denken. Het vliegen bleek slechts een vlucht: ‘Ik voelde me in de lucht dichter bij God, en daar voel ik me veiliger dan bij zijn grondpersoneel.’

Na vele omzwervingen maakte hij zijn theologiestudie af. Als predikant wil hij jongeren ondersteunen die hetzelfde meemaken als wat hij heeft moeten doorstaan.

Alexander Noordijk blijft verbinden en stralen, ook al ondervindt hij nog steeds tegenslag vanwege zijn anders-zijn in de vorm van heftige bedreigingen en pesterijen. Waar haalt hij dat innerlijke licht vandaan?

Je kunt de aflevering terugkijken bij de NPO (klik hier)